ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ ПІДПРИЄМСТВА КОНДИТЕРСЬКОЇ ГАЛУЗІ

  • Юлія Чорток Сумський державний університет
  • Лариса Гриценко Сумський державний університет
  • Роман Нечипоренко Сумський державний університет
  • Іван Федоришин Сумський державний університет
  • Лідія Скороходова Машинобудівельний коледж Сумського державного університету

Анотація

Статтю присвячено дослідженню основних тенденцій розвитку підприємств кондитерської галузі упродовж останніх років із метою визначення особливостей розвитку галузі й окреслення майбутніх перспектив розвитку вітчизняних підприємств-виробників кондитерської продукції. Дослідження динаміки виробництва кондитерської продукції виявило падіння обсягів в Україні. Основними причинами такої тенденції вважається падіння доходів населення. Аналіз експортно- імпортних операцій показав переорієнтацію вітчизняних виробників на зовнішній ринок. Було встановлено, що, незважаючи на системну кризу, окремі виробники кондитерської продукції істотно збільшили свої прибутки, що свідчить про можливості та потенціал розвитку галузі. Також встановлено, що три кондитерські компанії України входять до світового рейтингу Global Top 100 Candy Industry, а саме до сотні найбільших у світі виробників солодощів входять три українські компанії – «Roshen» (25-та позиція у рейтингу 2018 р., 24-та – у 2017 р.), «АВК» (64-та позиція у рейтингу 2018 р., 67-ма – у 2017 р.) та «Konti Group» (43-та позиція у рейтингу 2017 і 2018 рр.). Також авторами оцінено та проаналізовано результати діяльності ПрАТ «Монделіз Україна», що входить до складу Mondelēz International – одного зі світових лідерів у виробництві кондитерської продукції за версією того самого рейтингу. Авторами було розраховано показники ділової активності підприємства, проаналізовано зовнішнє середовище та можливі прогнозовані зміни на діяльність ПрАТ «Монделіс Україна» за допомогою моделі STEEPLE – аналізу, досліджено характеристики цільової групи споживачів, оцінено основних конкурентів та сформовано карту «конкурентного профілю» підприємства, окреслені головні глобальні тенденції розвитку ринку кондитерської продукції.

Посилання

Бассова, О. О. Аналіз сучасного стану та перспектив розвитку кондитерської галузі України [Електронний ресурс] / О. О. Басова // Ефективна економіка. – 2018. – № 5. – Режим доступу : http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/5_2018/44.pdf.

Говорушко, Т. А. Формування джерел фінансування інвестиційної діяльності на підприємствах кондитерської промисловості в умовах глобалізації економіки : монографія / Т. А. Говорушко, Г. В. Сілакова. – К. : Логос, 2013. – 208 с.

Кроніковський, Д. О. Тенденції кондитерської промисловості України [Електронний ресурс] / Д. О. Кроніковський // Ефективна економіка. – 2014. – № 14. – Режим доступу : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3460.

Огляд кондитерського ринку України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.rurik.com.ua/documents/research/Confect_2012_review.pdf. (Актуально на 03.11.2018 р.).

Офіційний сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua.

Офіційний сайт Mondelēz International [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://ua.mondelezinternational.com.

Стасіневич, С. А. Ринок кондитерських виробів України: пропозиція і попит / С. А. Стасіневич, С. М. Валявський, Л. Д. Калюжа // Продукты & ингредиенты. Производство, Переработка. Хранение. Реализация: научно-практический журнал. – 2013. – № 1. – С. 14–17.

Тенденції ринку кондитерського бізнесу України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://bizrating.com.ua/20/articles/1310/index.html. (Актуально на 03.11.2018 р.).

Шестак, О. В. Сучасний стан та тенденції розвитку кондитерської галузі / О. В. Шестак // Вісник НТУ «ХПІ». Серія «Актуальні проблеми розвитку українського суспільства». – 2013. – № 6 (980). – С. 132–137.

NEW! Інформаційно-аналітичний звіт кондитерських виробів, український ринок! [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://ukrainian-food.org/uk/post/new-informacijno- analiticnij-zvit-konditerskih-virobiv-ukrainskij-rinok. (Актуально на 03.11.2018 р.).

The Top 100 Candy Companies in the World in 2017 [Electronic resource]. – Accessed mode : https://www.candyindustry.com/2017-Global-Top-100-Part-4. (Available at 03.11.2018).

Переглядів статті: 13
Завантажень PDF: 4
Опубліковано
2018-12-30
Як цитувати
Чорток , Ю., Гриценко , Л., Нечипоренко , Р., Федоришин , І., & Скороходова, Л. (2018). ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ ПІДПРИЄМСТВА КОНДИТЕРСЬКОЇ ГАЛУЗІ. Mechanism of an Economic Regulation, (4 (82), 68-79. https://doi.org/10.32782/10.21272/mer.2018.82.06
Розділ
ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА