ІННОВАЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ПРОМИСЛОВИХ РЕВОЛЮЦІЙ - Дериколенко, Олександр; Пархоменко, Дмитро; Бурлакова, Ірина; Литвиненко, Світлана (Mechanism of an economic regulation, 2025)
Недостатній рівень технічного розвитку підприємств в Україні, що ускладнюється глибокими економічною та політичною кризами на порозі Третьої та Четвертої промислових революцій, які поступово відбуваються у світі, актуалізує питання пошуку інноваційних шляхів розвитку економіки, здатних вивести країну з кризового стану та забезпечити випереджаюче економічне зростання в умовах війни. У статті проведено ретроспективний аналіз економічних реформ, проведених у різних країнах світу в періоди загострення кризових явищ, що дозволило сформулювати основні передумови розвитку інноваційної діяльності промислових підприємств України. Для реалізації економічного прориву запропоновано напрямки розвитку економіки України на основі венчурного фінансування. Визначено загальні та специфічні характеристики венчурної діяльності суб’єктів господарювання, а також види підприємництва, в межах яких може здійснюватися венчурна діяльність. Проведений аналіз діяльності найбільш інноваційних компаній світу і тих компаній, що найбільше інвестують у НДДКР, дозволив визначити основні принципи ефективної інноваційної діяльності в сучасних умовах.