ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ОСНОВИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ - Рибіна, Олена (Mechanism of an economic regulation, 2013)
Ефективний розвиток залізничного транспорту, який складає основу транспортної системи країни, є необхідною умовою сталого функціонування всіх галузей економіки, забезпечення статусу України як великої транзитної держави, сприяє її соціальному і економічному зростанню, економічній безпеці та обороноздатності. Комплексний підхід до розвитку транспортної системи України чітко вказує на пріоритетне значення залізничного транспорту з позицій сталого розвитку. Нині вітчизняна транспортна галузь, зокрема залізничний транспорт, не завжди виявляється готовою до нових викликів зовнішнього середовища, що періодично дестабілізує ситуацію на ринку транспортних послуг. Саме тому виникає необхідність створення певного механізму економічних та організаційних відносин, що забезпечував би адекватну, своєчасну та гнучку реакцію на зміни у зовнішньому середовищі, адаптацію до них підприємств залізничної галузі. У статті наведено організаційно-економічні основи сталого розвитку залізничного транспорту, визначено складові та розкрито їх сутність.