ОЦІНКА ВПЛИВУ ІНСТИТУЦІОНАЛЬНОГО СЕРЕДОВИЩА НА РОЗВИТОК МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - Остапенко, Наталія (Mechanism of an economic regulation, 2013)
Слабкий розвиток економіки, відсутність дієвих механізмів активізації економічного зростання актуалізують питання підтримки та стимулювання сектора малого підприємництва як прихованого локомотива розвитку національної економіки. У статті проаналізовано вплив ключових неформальних інститутів на процес розвитку суб’єктів малого підприємництва, зокрема культурних стереотипів поведінки та рівня корумпованості чиновників. Визначено роль культури і ментальності населення в рівні розвитку національної економіки. Проведено аналіз розвитку сектору малого підприємництва та визначення основних предикторів даного процесу, серед яких можна виділити рівень ВВП на душу населення, рівень тіньової економіки, рівень процентних ставок за позиковими коштами, а також якість розвитку інститутів в національній економіці.