ЕКОПРОМИСЛОВІ ПАРКИ ЯК ІНСТРУМЕНТ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ - Половян, Олексій; Казакова, Марина (Mechanism of an economic regulation, 2013)
Активне використання природних ресурсів без урахування здатності екосистеми до самовідновлення і самоочищення зумовило якісне погіршення природного капіталу і загострило проблему узгодження соціально-економічних і екологічних цілей розвитку суспільства. У розвинених країнах світу проблема збалансування даних аспектів вирішується за допомогою промислових симбіозів. Проте в Україні через відсутність умов і необхідних інституціональних важелів ідея реалізації подібних проектів не є поширеною. У статті розглянуто основні положення щодо створення та розвитку промислових симбіозів, зокрема екопромислових парків, для яких властиві найбільш сприятливі умови для вирішення екологічних проблем Проаналізовано досвід Калундборга (Данія) у встановленні симбіотичних зв’язків між підприємствами. Розроблено рекомендації щодо створення промислових симбіозів в Україні.