ІНВЕСТУВАННЯ В ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ ЯК ФАКТОР ЗРОСТАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Кубатко, Олександра; Пронікова, Жанна (Mechanism of an economic regulation, 2013)
У статті проведено аналіз необхідності інвестування в людський капітал з метою зростання конкурентоспроможності підприємства. Розглянуто основі переваги від інвестування в людський капітал для трьох основних стейк-холдерів: працівника, підприємства, держави. Проаналізовано динаміку інвестування фінансових ресурсів у людський капітал українськими підприємствами та визначено основні стримуючі фактори зростання інвестицій. Також визначено, що на вітчизняних підприємствах скорочення бюджету витрат здійснюється у першу чергу за рахунок економії витрат на персонал. Зокрема, низький рівень інвестування вітчизняними підприємствами у людський капітал обумовлений такими причинами: нестачею вільних коштів у підприємств; неефективна система мотивації з боку держави для підприємств; нерозуміння керівництвом необхідності проведення таких заходів. Також у статті проводиться аналіз основних досягнень розвинутих країн у сфері стимулювання зростання трудового потенціалу.