СИНЕРГЕТИЧНІ ЕФЕКТИ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ЕКОНОМІКИ - Дегтярьова, Ірина; Мельник, Ольга; Бондар, Анатолій (Mechanism of an economic regulation, 2013)
У статті досліджено основні напрями, за якими може відбуватися посилення синергетичних ефектів еколого-економічних систем (ЕЕС) в умовах переходу до інформаційної економіки і застосування інформаційно-комунікаційних технологій. Розкривається значення синергетичного підходу, досліджуються передумови підвищення ефективності еколого-економічних систем. Визначені найбільш ефективні форми та фактори взаємодії складових таких систем. Запропоновано механізми гармонізації зв’язків, за якими функціонують суб’єкти та об’єкти у еколого-економічних системах з метою підвищення їх ефективного взаємного існування і взаємодії. Обґрунтовано необхідність урахування синергетичного феномену при прийнятті господарських рішень, що певним чином може пом’якшити» дію «жорстких» законів, за якими відбувається взаємодія еколого-економічних систем, та підвищити ефективність їх функціонування, що, у свою чергу, сприяло б вирішенню складних еколого-економічних проблем.