БЮДЖЕТНО-ПОДАТКОВІ ІНСТРУМЕНТИ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВО-СТРАТЕГІЧНОЮ АДАПТИВНІСТЮ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ - Карпенко, Інна (Mechanism of an economic regulation, 2013)
Необхідність функціонування економіки країни на принципах сталого розвитку, актуалізує питання бюджетно-податкового регулювання рівня фінансово-стратегічної адаптивності регіонів країни та засвідчує низку проблем пов’язаних з обмеженим обсягом фінансових ресурсів та неефективним використанням бюджетних коштів. За таких умов особливої актуальності набувають питання удосконалення процесу державного регулювання розвитку регіону. У статті розглянуто види та напрями застосування бюджетно-податкових інструментів управління регіональним розвитком, досліджено особливості механізму фінансового забезпечення регіону в умовах екологоорієнтованого розвитку, проаналізовані його переваги та недоліки. Обґрунтовано сутність поняття «фінансово-стратегічна адаптивність», доведено його роль та значення в процесі розробки політики фінансового забезпечення регіону. Запропоновано підхід до удосконалення механізму регулювання екологоорієнтованого регіонального розвитку шляхом податкового стимулювання суб’єктів економічної діяльності, застосування якого сприятиме розробці ефективної державної фінансової політики.