НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО СТИМУЛЮВАННЯ ЗБАЛАНСОВАНОГО РОЗВИТКУ КОРПОРАТИВНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ - Чигрин, Олена; Пімоненко, Тетяна (Mechanism of an economic regulation, 2013)
Проведений аналіз діяльності корпоративного сектору економіки, виявлені загальні проблеми його функціонування, досліджено еколого-економічні тенденції розвитку акціонерних товариств як передумови впровадження системи екологічного менеджменту та аудиту. Оцінено вплив вітчизняних промислових підприємств корпоративного сектору економіки на навколишнє природнє середовище у порівнянні з іншими європейськими країнами.Оцінено актуальність та необхідність використання системи корпоративного екологічного менеджменту та аудиту на вітчизняних підприємствах. Дослідження європейського досвіду дозволило узагальнити основні переваги впровадження відповідної системи на Україні. Виокремлено та детально розглянуто проблеми функціонування корпоративного сектору пов’язані з саме функціонуванням фондової системи та взаємовідносинами між власниками та менеджментом підприємства. В статті обґрунтовується яким чином ці фактори впливають на еколого-економічні показники діяльності компаній. Систематизовано та визначено еколого-економічні інтереси суб’єктів корпоративних відносин. З метою підвищення рівня мотивації екологічно орієнтованого корпоративного управління запропоновано науково-методичний підхід до моделювання системи екологічно орієнтованих внутрішньокорпоративних відносин, який передбачає узгодження інтересів власників та менеджменту компанії шляхом визначення критичних значень процентів винагороди за результати екодіяльності акціонерного товариства.