СУЧАСНЕ ВИКОРИСТАННЯ НАУКИ ДЛЯ ГЛОБАЛЬНОГО СЕСТЕЙНЕБЛОВОГО РОЗВИТКУ - Мельник, Леонід; Дегтярьова, Ірина (Mechanism of an economic regulation, 2013)
Стаття присвячена питанням досягнення соціальних і економічних принципів сестейнеблового (сталого) розвитку. У статті розглянуті економічні, соціальні та екологічні проблеми участі наукової спільноти у забезпеченні сестейнеблового розвитку, які були обговорені під час проведення Всесвітнього наукового форуму, що відбувся у Ріо де Жанейро з 24 по 27 листопада 2013 року і який продовжив ідеї Всесвітнього саміту «Ріо+20» (2012). В роботі приділено увагу питаннями ефективного використання природних ресурсів, освіти та інноваційної політики, подолання соціальної і економічної нерівності. У статті розглядаються питання гармонізації глобальних та національних зусиль, націлених на скорочення нерівності та сприяння глобальній та сестейнебловій науці, а також інноваційній діяльності; відповідальності та етичними питанням в процесі проведення досліджень і впровадження інновацій, поліпшення діалогу з урядами, суспільством, промисловістю та засобами масової інформації з питань сестейнеблового розвитку та механізмів фінансування науки. В центрі увагинаукові питання, що пов’язані іззасобами і методами забезпечення сестейнеблового розвитку. Останнє означає: забезпечення екологічної безпеки, економічної стабільності і соціального добробуту майбутнім поколінням Землі. В статті порушуються проблемищодо ролі вищої освіти у створенні критичної маси освітнього потенціалу для сестейнеблового розвитку. Світова наукова спільнота наголошує, що студенти, які є потенційними носіями інтересів майбутнього покоління, повинні бути представлені як активні суб’єкти освітнього процесу, що формують його проблематику, а викладачі, які ввібрали досвід помилок і перемог минулого, повинні виступати в якості своєрідних носіїв соціальної пам’яті. При цьому повинна постійно підвищуватися роль інтерактивних методів навчання. В статті порушуються питання, що були в центрі уваги Форуму в рамках роботи секцій:«Нерівність як бар’єр глобальної стійкості», «Наукова політика та управління: створюючи майбутнє», «Наукова інтеграція», «Наука за природні ресурси», «Наука та інженерна освіта», «Фундаментальна роль науки у сфері інновацій». Розглядаються пистання, що були порушеніпід часпроведення ряду тематичних сесій Форуму: «Амазонія, біорізноманіття та сестейнебловий розвиток», «Медичні виклики похилого віку», «Дипломатія науки», «Стійкі лісопосадки», «Застосування океанічних наук і знань для блага суспільства: вимоги після Ріо +20», «Роль вищої освіти у побудові критичної маси для глобальної стійкості». В статті висвітлені основні рішення Форуму, які втілись у прийнятій декларації та рекомендаціях Форуму: 1. Гармонізація глобальних і національних зусиль у досягненні сестейнеблового розвитку. 2. Роль освіти у скороченнінерівності та сприяння глобальній науціта інноваціям. 3. Відповідальність та етика проведення наукових досліджень та впровадження інновацій. 4. Покращання діалогу з урядами, суспільством, промисловістю та засобами масової інформації з питань сестейнеблового розвитку. 5. Сестейнеблові механізми фінансування науки. Реалізація прийнятих положень щодо досягнення сестейнеблового розвитку можестати ще більшим викликом для сучасної науки. Реалізація зазначених принципів та рішень має відбуватися на національному, регіональному та глобальному рівнях.Тільки за такої умовисвітова спільнота матиме змогу досягти успіхів на шляху до досягнення глобального сестейнеблового розвитку.