ОСНОВИ ТРІАЛЕКТИЧНОГО ПІДХОДУ В ЕКОНОМІЦІ - Мельник, Леонід (Mechanism of an economic regulation)
На основі конкретних прикладів у популярній формі розглядаються основи запропонованого автором тріалектичного підходу (тріалектики) до дослідження відкритих стаціонарних систем. Аналізується взаємодія трьох природних начал: 1) матеріально-енергетичного, яке дає можливість системі здійснювати рух і розвиватися; 2) інформаційного, яке забезпечує спрямованість руху в просторі та часі; 3) синергетичного, яке забезпечує реальні дії окремих частин системи для об’єднання їх в єдине системне ціле. Досліджуються витоки прояву у системі ефекту емерджентності, коли в ній виникає нова якість – ціле, більше суми окремих матеріальних частин, які формують систему.