ІНВЕСТИЦІЙНЕ КРЕДИТУВАННЯ РЕАЛЬНОГО СЕКТОРА ЕКОНОМІКИ В КОНТЕКСТІ ВИМОГ МСФЗ ТА РЕКОМЕНДАЦІЙ «БАЗЕЛЬ-3» - Андрієнко, Наталія (Mechanism of an economic regulation)
Нестійкий розвиток світової та європейської економіки істотно впливає на економіку України, що негативно позначається на національній банківській системі. У цьому зв’язку врахування досвіду зарубіжних країн щодо застосування тих чи інших регуляторних актів та імплементації цих актів стає важливим інструментом стабілізації економічного і соціального розвитку країни. До числа таких регуляторних актів відносяться рекомендації системи міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) і Консультаційного документа Базельського комітету з банківського регулювання («Базель 3»). В науковій літературі відсутні пропозиції щодо конкретної стратегії такої імплементації в умовах інвестиційного кредитування реального сектора економіки. У пропонованій статті автор рекомендує підходи до формування такої стратегії шляхом поділу учасників процесу інвестиційного кредитування на дві групи: групу з потенціалом інвестиційної об’єктивності; групу з потенціалом інвестиційної суб’єктивності. Для кожної з цих груп визначають етапи різношвидкісної і різнорівневої імплементації МСФЗ і «Базель 3», що важливо для розуміння процесів фінансової стабілізації в Україні та інших країнах.