СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ДЕФОРМАЦІЇ НА ФОНДОВОМУ РИНКУ УКРАЇНИ: МОДЕЛЮВАННЯ МЕТОДОМ ІЄРАРХІЙ - Калач, Ганна; Мамонова, Ганна (Mechanism of an economic regulation)
Фондовий ринок України сформувався внаслідок інверсійного типу системної трансформації економіки. Інверсійний тип трансформації принципово змінює попередню траєкторію розвитку, характеризується неоднозначністю та суперечливістю. Складна взаємодія старих неформальних інституцій, що несуть ознаки минулого економічного досвіду, з новими формальними інституційними рамками призводять до виникнення внутрішніх структурно-функціональних протиріч фондового ринку. Структурно-функціональні протиріччя полягають у зміщенні або порушенні функціональних ролей учасників та зв’язків між елементами фондового ринку як цілісної структури, що призводить до зниження його ефективності. Ці протиріччя потребують глибокого вивчення з метою розробки практичних пропозицій щодо подальшого розвитку фондового ринку. Метод ієрархій дозволив визначити причинно-наслідкові взаємозв’язки структурно-функціональних диспропорцій фондового ринку і виокремити основні чинники, що знижують ефективність ринку.