МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІДЕНТИФІКАЦІЯ ДИНАМІЧНОГО МІЖГАЛУЗЕВОГО БАЛАНСУ МАКРОЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ - Назаренко, Олександр; Костиленко, Олена (Mechanism of an economic regulation)
У статті розглянуто процес побудови моделі міжгалузевого балансу макроекономічної системи. Запропоновано методику визначення періоду коливань макроекономічної динаміки, а також встановлення взаємозв’язку між числом значущих гармонік та кількістю секторів. Даний підхід базується на декомпозиції (специфікації та ідентифікації) траєкторій руху випусків та невиробничого споживання окремих секторів і економіки в цілому. Це дає змогу отримати якісні імітаційні та прогнозні характеристики макроекономічного розвитку. Невиробниче споживання знаходились за допомогою оберненого зв’язку. Невідомі матриці моделі Леонтьєва оцінені з обмеженнями-нерівностями на параметри. Апробація моделі проведена на прикладі економіки Франції. Зроблено аналіз вхідної інформації та поділ макроекономічної системи на сектори. Проведена параметрична ідентифікація траєкторій випусків та невиробничого споживання.