АНАЛІЗ ЕКОДЕСТРУКТИВНИХ ЯВИЩ, ЯКІ СТАНОВЛЯТЬ ЗАГРОЗУ СТАЛОМУ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЧИХ СИСТЕМ І ІНДУСТРІАЛЬНИХ ЗОН - Крачунов, Хрісто Атанасов; Корназов, Ніколай Стоянов; КінджaковаЄлєна Міхайлова (Mechanism of an economic regulation)
У статті розглянута сутність екологічно небезпечних подій – стихійних лих та виконано їх класифікацію за організаційно-економічними ознаками. У рамках даної класифікації проаналізовані урбанізоване, природне й соціально-економічне середовище та їх основні компоненти. У дослідженні систематизовані джерела й фактори впливу природних стихійних лих (аварій, катастроф), які характерні для індустріальних зон. Виконана також систематизація параметрів впливу виробничих аварій/стихійних лих, характерних для індустріальних зон. Проведено аналіз складу, структури та особливостей системи «екологічно небезпечні події – навколишнє середовище» й запропоновано організаційно-економічні підходи до забезпечення безпеки навколишнього середовища й захисту населення та задачі, які можуть бути вирішені в рамках цих підходів. Також розглянута сутність економічного збитку, який наноситься екологічними стихійними лихами, бізнесу-середовищу й громадському сектору.