ОЦІНКА РІВНЯ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Домашенко, Марина; Школа, Вікторія; Школа, Вікторія (Mechanism of an economic regulation)
У статті розроблено підхід до оцінки рівня еколого-економічної безпеки зовнішньоекономічної діяльності підприємства в рамках концепції сталого розвитку. Даний підхід заснований на формуванні комплексного показника оцінки рівня еколого-економічної безпеки, який враховує значення потенціалу підприємства для ведення зовнішньоекономічної діяльності, рівень країнового ризику при виході на зовнішній ринок, рівень ринкових можливостей підприємства, який базується на комплексному вивченні системи «товар – ринок – споживач», а також рівень екологічності зовнішньоекономічної діяльності. Запропонована матриця зон економічної безпеки зовнішньоекономічної діяльності в рамках концепції сталого розвитку, яка передбачає виділення п’яти основних зон еколого-економічної безпеки і надає можливість наочно представити значення рівня еколого-економічної безпеки для прийняття управлінських рішень з метою мінімізації еколого-економічних ризиків.