ЕКОНОМІЧНІ ОСНОВИ ГІДРОЛОГІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОГО КОМПЛЕКСУ РЕГІОНУ - Сербов, Микола (Mechanism of an economic regulation)
Надмірне техногенне навантаження на природне середовище України, збільшення з кожним роком економічних збитків господарського комплексу країни від небезпечних гідрометеорологічних явищ і несприятливих кліматичних умов актуалізує питання обґрунтування та прийняття оптимальних господарських рішень на підставі гідрометеорологічних спостережень та прогнозів. У статті розглядаються питання та основні складові економічного обґрунтування прийняття оптимальних господарських рішень на основі гідролого-економічних розрахунків з використанням мінімізації середньостатичних витрат споживача при прийнятті економічного рішення. Пошук оптимального господарського рішення на основі гідролого-економічних розрахунків проведений із порівняння очікуваних результатів на основі прогнозних альтернатив. Наведені приклади оптимізаційних розрахунків з використанням Байесової стратегії для нормативної та прогностичної гідрологічної інформації.