ФОРМУВАННЯ КОМПЛЕКСНОГО ПІДХОДУ ДО УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ МАШИНОБУДУВАННЯ - Касьяненко, Володимир; Домашенко, Марина; Школа, Вікторія (Mechanism of an economic regulation, 2016)
У роботі наведено особливості формування системи управління економічною безпекою зовнішньоекономічної діяльності підприємств, яка включає стратегії та механізм управління. Управління економічною безпекою зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) підприємства включає структуру організаційно-економічного механізму управління. Складовою цього механізму є стратегії забезпечення економічної безпеки підприємств, вибір яких пропонується здійснювати залежно від зони економічної безпеки, відповідної кожному з аналізованих напрямків ЗЕД підприємства. Для комплексного урахування внутрішніх та зовнішніх факторів, що впливають на економічну безпеку підприємства при виході на зовнішній ринок, запропоновано трикомпонентний показник оцінювання рівня економічної безпеки ЗЕД підприємства, який включає: оцінювання потенціалу підприємства для здійснення зовнішньоекономічної діяльності; рівень країнового ризику країни; показник рівня ринкових можливостей підприємства. Розроблення підходу до формування стратегій та механізму забезпечення економічної безпеки ЗЕД підприємств дозволить підвищити загальний рівень економічної безпеки підприємства, стимулювати управлінський персонал підприємства до здійснення заходів, спрямованих на раціональне використання ресурсів підприємства, вибір оптимального ринку збуту своєї продукції, а також вибір того виду діяльності, який повною мірою буде задовольняти існуючі потреби міжнародного ринку.