ОРІЄНТИРИ НАЦІОНАЛЬНОЇ МИТНОЇ ПОЛІТИКИ В УМОВАХ ТОРГОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ - Сабадаш, Віктор; Казбан, Артем (Mechanism of an economic regulation, 2014)
У статті досліджено макроекономічні аспекти митного регулювання, як основного механізму забезпечення ефективності торгової політики держави. На основі аналізу новітніх тенденцій торгово-економічних відносин та інтеграційних процесів у європейському просторі визначено основні переваги й недоліки існуючої системи національного митного регулювання зовнішньоторгових потоків. Досліджено соціально-економічні ефекти від вступу України до СОТ і укладання Угоди про асоціацію з ЄС у розрізі використання наданих преференцій для національних товаровиробників. У дослідженні визначено ключові тенденції й ризик-чинники, які в найближчій перспективі визначатимуть особливості застосування й спрямованість інструментів митного регулювання зовнішньої торгівлі України, а саме: торгово-економічні санкції; інтернаціоналізація торгівлі; зростання частки енергетичних товарів у загальній структурі світової торгівлі; посилення ролі міжнародних торгово-економічних об’єднань; проблеми забезпечення країнами продовольчої й екологічної безпеки. Критичний аналіз поточного стану й перспектив зовнішньоекономічної діяльності дозволив окреслити ключові тактичні й перспективні завдання для України у сфері зовнішньої торгівлі й митно-тарифного регулювання.