БАГАТОСТАВКОВІ ЗОННІ ТАРИФИ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПОПИТОМ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ - Сотник, Ірина; Завдов’єва, Юлія; Завдов’єв, Олександр (Mechanism of an economic regulation, 2014)
У статті обґрунтовано актуальність та переваги застосування багатоставкових зонних тарифів як важливої складової програм управління попитом на електроенергію. Досліджено особливості побудови систем багатоставкових зонних тарифів в Україні. На основі аналізу графіків добового електронавантаження типових вітчизняних підприємств сформовано рекомендації щодо застосування різних видів тарифів залежно від основних характеристик електроспоживання суб’єктів господарювання. Обґрунтовано, що за існуючої системи багатозонних тарифів в Україні єдині тарифи найбільше підходять для підприємств невиробничої сфери з однозмінним режимом роботи. Двозонні тарифи є ефективними для суб’єктів господарювання, що працюють у нічний період та витрачають у денний час не більше 10% усієї спожитої електроенергії. Тризонний тариф є доцільним для виробничих багатозмінних підприємств, витрата електроенергії яких у пікові періоди не перевищує 25% усієї спожитої енергії за добу та які у нічний час споживають електроенергії більше, ніж у піковий період. Запропоновано алгоритм попереднього визначення найбільш ефективної системи тарифів на електричну енергію для підприємств.