СТИМУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН - Мельник, Леонід; Кубатко, Олександр; Дериколенко, Олександр (Mechanism of an economic regulation, 2014)
Стаття присвячена розробці можливих шляхів розвитку національної економіки в умовах кліматичних змін. У роботі аналізуються галузі національної економіки, які найбільш уразливі й залежні від кліматичних змін. Значну увагу приділено пошуку шляхів безпечного розвитку національної економіки в умовах кліматичних змін. Розглядаються питання стратегічного розвитку енергетичного, сільськогосподарського та рекреаційного секторів економіки в умовах кліматичних змін, які можуть нести як позитивні так і негативні наслідки. До негативних моментів відносяться поява неконтрольованих нових хвороб, нестача води, опустелювання земель. У той же час при своєчасній реструктуризації національного господарства зміна кліматичних умов може принести позитивний економічний ефект в окремих галузях. У статті запропоновані адаптаційні механізми спрямовані на пом’якшення негативних наслідків зміни клімату з метою забезпечення еколого-економічної безпеки.