ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ КОНКРЕТНИХ ФУНКЦІЙ УПРАВЛІННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - Плоха, Олена; Іваненко, Олена (Mechanism of an economic regulation, 2014)
Раціональне споживання енергетичних ресурсів входить до національних пріоритетів держави, адже є важливим фактором енергетичної безпеки України. Разом із транспортною інфраструктурою та житлово-комунальним господарством промислові підприємства споживають значну частину енергетичних ресурсів держави. Управління ефективністю споживання енергетичних ресурсів на вітчизняних підприємствах сприяє зниженню витрат та підвищенню конкурентоспроможності на ринку. Використання системного підходу до управління енергоефективністю підприємств передбачає створення системи управління енергоефективністю, системоутворювальним чинником якої є функціональна повнота. Ефективність споживання енергетичних ресурсів залежить від ефективності їх використання, а також від рівня їх втрат на певних стадіях процесу виробництва на підприємстві. У статті обґрунтовано доцільність управління енергетичними потоками підприємства за стадіями проходження процесу виробництва, такими як підготовка виробництва, виробництво, обслуговування виробництва, забезпечення виробництва та реалізація готової продукції. Система конкретних функцій управління енергоефективністю, сформована за результатами дослідження, є складовою частиною системи управління підприємством та методичною основою для подальшого розроблення показників оцінки енергоефективності на підприємстві.