ФОРМАЛІЗАЦІЯ НАУКОВО-МЕТОДИЧНОГО ПІДХОДУ ДО ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ВИКОРИСТАННЯ ФІНАНСОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Височина, Аліна (Mechanism of an economic regulation, 2014)
Поглиблення кризи системи місцевих фінансів, а також зниження ефективності міжбюджетних відносин призвели до посилення диспропорцій у рівнях фінансових можливостей регіонів України та зниження їх фінансової самодостатності, що, у свою чергу, актуалізує необхідність розроблення нового, більш адекватного (такого, що відповідає реальним соціально-економічним умовам) механізму оцінювання рівня використання фінансового потенціалу регіонів. У статті розроблено відповідний науково-методичний підхід, що передбачає послідовну реалізацію шести взаємозв’язаних етапів, а саме: формування масиву вхідних статистичних показників; розрахунок обсягу реальних та потенційних фінансових ресурсів, а також інтегрального показника якісних характеристик економічної системи у напрямку стимулювання фінансового розвитку; нормалізацію розрахованих на попередньому етапі показників; розрахунок бальної оцінки фінансового потенціалу регіонів України; визначення еталонного рівня фінансового потенціалу; ідентифікацію рівня використання фінансового потенціалу регіону. Практична апробація цього науково-методичного підходу дозволила виявити, що більшість регіонів України використовують свій потенціал дещо більше ніж на 50%. Разом із тим найвищим рівнем використання фінансового потенціалу характеризується м. Київ, Київська та Дніпропетровська обл.; найнижчим – Чернігівська, Черкаська та Закарпатська обл.