ЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ СТИМУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ВІДНОВЛЮВАЛЬНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ - Курбатова, Тетяна (Mechanism of an economic regulation, 2014)
У статті досліджено досвід стимулювання розвитку відновлювальної енергетики в Європейському Союзі. Окреслена енергетична політика держав-членів Європейського Союзу щодо розвитку сектору «зеленої» енергетики у довгостроковій перспективі. Розглянуто існуючі економічні механізми підтримки відновлювальної енергетики у розрізі стимулювання виробництва електричної енергії, наведені їх основні переваги й недоліки. Досліджено варіанти структурування пільгового тарифу, який є одним із найефективніших інструментів швидкої розбудови «зеленої» енергетики. Проаналізовано сутність економічних інструментів, якщо використовуються у поєднанні з основними механізмами стимулювання: системою чистого вимірювання, тендерними схемами, інвестиційними грантами, податковими пільгами, субсидіями тощо. Наведені результати впливу регуляторної політики Європейського союзу на розвиток сектору відновлювальної енергетики. Визначені основні бар’єри на шляху зростання конкурентоспроможності відновлювальних джерел енергії на енергетичних ринках Європейського Союзу.