СЕСТЕЙНОВА ЕКОНОМІКА ЯК ОСНОВА ПЕРЕХОДУ ДО СЕСТЕЙНОВОГО РОЗВИТКУ - Мельник, Леонід (Mechanism of an economic regulation, 2014)
Аналізується змістовна основа понять «sustainable development», «sustainable economy». Англійському терміну «sustainable» пропонується російськомовний аналог «сестейновый». Проводяться дослідження необхідних особливостей SE, таких як поновлювана ресурсна база, дематеріалізація та інноваційна спрямованість, близька до природи, використовувані процеси і цикли, соціальна орієнтація і так далі. Розробляються такі напрямки стійкої економіки (SE), як (1) трансформація матеріальної складової енергії; (2) удосконалення інформаційних програм економічних систем; (3) поліпшення синергетичної бази; (4) підвищення рівня самоорганізації. Вивчається стале споживання в якості важливого компонента стійкої економіки. Проводиться порівняльний аналіз особливостей традиційної (індустріальної) і СЕ. Досліджуються передумови для розвитку стійкої економіки в Україні. Також вивчаються основні компоненти формування знань в області стійкої економіки, таких як сутність і принципи сталого розвитку і SE; зелений попит та зелена пропозиція; соціальні інститути та демократичні цінності як передумови SE; анатомія сталого споживання; відтворення людського фактора для SE; кращі практики ЄС з розвитку SE; майбутнє SE.