ПАМ’ЯТЬ ТА ЇЇ РОЛЬ У РОЗВИТКУ ПРИРОДНИХ І СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - Мельник, Леонід (Mechanism of an economic regulation, 2015)
У популярній формі в статті розглядається зміст фундаментальної категорії пам’яті. Розглядаються її невід’ємні складові, пов’язані з накопиченням, зберіганням та відтворенням інформації. Зачіпаються необхідні умови реалізації зазначених компонентів пам’яті при формуванні та розвитку різних природних сутностей. Досліджуються передумови стійкості систем пам’яті, а також зв’язок процесів розвитку систем із характеристиками їх пам’яті: швидкодією та ємністю.