ДОСЛІДЖЕННЯ КОНФЛІКТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТІНЬОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Сабадаш, Віктор; Малюга, Марія (Mechanism of an economic regulation, 2015)
Масштабна тіньова економіка й корупція становлять істотну загрозу національній безпеці. Їх обсяги та вплив на легальну економіку багато в чому залежать від державної політики й дієвості організаційно-економічних і правових механізмів, що регулюють соціально-економічні відносини у суспільстві. У статті досліджено категорію «тіньова економіка», проаналізовано причини, умови і чинники збільшення обсягів тіньової економіки. У роботі наведено статистичні й експертні оцінні дані про обсяги тіньової економіки деяких європейських країн, включаючи Україну; подано інформацію про найбільші за обсягами тіньові сектори національної економіки. На основі критичного аналізу розроблено комплекс пріоритетних заходів організаційно-економічного й юридичного характеру, спрямованих на детінізацію української економіки.