ПРОФЕСІЙНО-КВАЛІФІКАЦІЙНІ ІНДИКАТОРИ СЕРЕДНЬОГО КЛАСУ В УКРАЇНІ - Росецька, Юлія (Mechanism of an economic regulation, 2015)
Становлення середнього класу в країні − запорука і стрижень її економічного розвитку, тому виникає необхідність вивчення передумов і проблем формування середнього класу в Україні. Саме рівень освіти та кваліфікація працівника є фундаментом стратифікаційних моделей розвинених країн, тому метою статті є аналіз особливостей професійно-кваліфікаційної структури населення України та її кореляції з рівнем матеріального добробуту. Для досягнення поставленої мети ми розглянули професійно-кваліфікаційну структуру населення, динаміку розподілу зайнятого населення та динаміку доходів за професійними групами. Проведене дослідження показало, що в Україні відсутня кореляція між рівнем професійної кваліфікації та отримуваним доходом, що призвело до знецінення вищої освіти. Також відсутня позитивна кореляція між освітою, кваліфікацією, доходом та соціальним становищем. Ці тенденції послаблюють передумови формування середнього класу. Для розвитку і зміцнення середнього класу в Україні необхідна злагоджена економічна політика держави на всіх рівнях, зокрема врегулювання і визначеність прав власності, освітня програма, трансформація системи заробітної плати в бюджетній сфері, подолання олігархічної системи влади.