ФІНАНСУВАННЯ ВОДОГОСПОДАРСЬКОГО КОМПЛЕКСУ: МЕХАНІЗМИ, ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Ковшун, Наталія (Mechanism of an economic regulation, 2015)
Водогосподарський комплекс України розвивається під впливом фінансово-економічних процесів у природокористуванні. Це потребує акумуляції позитивного наявного досвіду та розроблення нових підходів фінансового забезпечення його функціонування. Базовим механізмом підтримки діяльності комплексу є фінансові надходження з боку держави. В роботі проаналізовано рівень інвестування водного господарства, фінансування поточних витрат. Визначено кількісні та якісні характеристики процесу. Проаналізовано використання економічних механізмів у водному господарстві. Показано роль екологічних платежів у генеруванні фінансових потоків комплексу. Проаналізована ефективність тарифної політики у водному господарстві. Розглянуто складові тарифу на воду. Проаналізована їх галузева та регіональна диференціація. Розкрито можливості забезпечення комплексу необхідними ресурсами. Обґрунтовано шляхи його залучення до ефективного перебігу фінансово-економічних процесів.