ВПЛИВ ОПОДАТКУВАННЯ І ПІДВИЩЕННЯ КОМУНАЛЬНИХ ТАРИФІВ НА ВИПЛАТУ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ «В КОНВЕРТАХ» - Жукова, Тетяна (Mechanism of an economic regulation, 2016)
Стаття присвячена актуальним питанням підвищення комунальних тарифів та податковим надходженням як одному з основних наповнювачів бюджету України. У статті проаналізовано проблеми ухиляння від сплати податків, досліджено причини виникнення «чорної» заробітної плати та наслідки як для робітника, так і для роботодавця при виплаті такого роду заробітної плати, проаналізовано проблеми легалізації заробітної плати в умовах постійних економічних та політичних змін. Доведено, що підприємства різних форм власності, ухиляючись від чинних законів, розробляють різні схеми виплати заробітної плати «в конвертах», або «чорної» зарплати. Визначено ознаки «чорної» каси та схеми виплати працівникам «чорної» заробітної плати, переваги та недоліки її тінізації. Доведено, що підвищення мінімальної заробітної плати сприяє позитивному приросту офіційної частки зарплати у недобросовісних роботодавців. Визначено шляхи зацікавлення роботодавців у легалізації заробітної плати.