ПРОЦЕНТНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ АКТИВІЗАЦІЇ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В УКРАЇНІ - Салтикова, Ганна; Новак, Ксенія (Mechanism of an economic regulation, 2016)
Сучасний етап розвитку економіки України в період політично-фінансової кризи актуалізує питання активізації інвестиційної діяльності для забезпечення економічного зростання та макроекономічної стабілізації. У статті вивчені теоретичні засади використання процентного інструментарію центрального банку для стимулювання інвестиційних процесів та запропоновано графічну інтерпретацію механізму його впливу на реальний сектор економіки. Досліджено трансмісійний механізм фінансової політики та проведено його структурну декомпозицію. Проведено порівняльний аналіз каналів монетарної трансмісії із обґрунтуванням ролі процентного каналу як найбільш дієвого в сучасних економічних умовах. Проаналізовано динаміку основних процентних інструментів та їх взаємозв’язок. Досліджено кореляцію між коливаннями облікової ставки та індексу споживчих цін. Окрему увагу приділено питанню валютної стабільності як визначального фактора підвищення інвестиційної активності в державі. Проаналізовані основні важелі валютно-курсової політики національного банку, сформульовані першочергові завдання валютної політики.