РОЛЬ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я У ДОСЯГНЕННІ ДОБРОБУТУ СУСПІЛЬСТВА - Глущенко, Ольга (Mechanism of an economic regulation, 2016)
У статті здійснено розширення понятійного простору категорії «добробут», яке відбувається за рахунок включення групи показників, що характеризують стан охорони здоров’я у суспільстві. Запропонований методологічний підхід дає можливість розкривати та описувати рух фінансових потоків суспільства та відстежувати зміни у стані розвитку добробуту. Досягнення добробуту суспільством передбачає розбудову фінансової архітектоніки, яка повинна спрямувати потоки на відповідні цілі. Важливим елементом фінансової архітектоніки, що дає можливість проводити зіставлення обсягів фінансових ресурсів з показниками людського розвитку, є фонд добробуту. У дослідженні розраховано ресурси фонду добробуту, що спрямовуються на охорону здоров’я з різних джерел. Встановлено, що основним джерелом формування фінансових потоків, спрямованих на відповідні цілі, є загальний фонд місцевих бюджетів. Розроблена економіко – математична модель, яка пов’язує відповідні ресурси фонду добробуту та кількість лікарняних закладів із середньою очікуваною тривалістю життя при народженні.