ІНСТРУМЕНТИ ДЕРЖАВНОЇ ІННОВАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ДОСВІДУ - Єрмакова, Ольга (Mechanism of an economic regulation, 2016)
Задекларований у стратегічних державних документах перехід до інноваційного соціально- орієнтованого типу економічного розвитку регіонів та держави у цілому актуалізує питання удосконалення державної інноваційної політики із урахуванням сучасних викликів. У статті проведено аналіз особливостей застосування інструментів державної інноваційної політики країн ЄС та України, окреслено перспективи впровадження європейського досвіду в аспекті покращання інноваційної системи України. Інструменти інноваційної політики систематизовано на основі концепції національної інноваційної системи, зокрема виокремлено такі групи інструментів: нормативно-правові, фінансові, інструменти кадрового забезпечення, інфраструктурні, до яких віднесено фінансові інститути, виробничо-технологічні та інформаційні структури, інструменти соціальної взаємодії. Автором запропоновано інструменти соціальної взаємодії як важлива складова інноваційного розвитку, зазначається, що нестача соціального капіталу в інноваційній сфері є істотною перешкодою на шляху ефективного впровадження інноваційної політики.