ЕКОНОМІКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ РЕФОРМУВАННЯ СФЕРИ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ТА ВИКОРИСТАННЯ ВІДНОВЛЮВАЛЬНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ В УКРАЇНІ - Сотник, Ірина; Старченко, Людмила; Личко, Тетяна (Mechanism of an economic regulation, 2016)
У статті досліджено економіко-правові аспекти реформування управління енергетичною сферою України в частині адаптації вітчизняного законодавства до законодавства Європейського Союзу у галузі енергоефективності та використання відновлювальних джерел енергії, а також економічного стимулювання енергозбереження. Обґрунтовано необхідність адаптації українського законодавства у сфері енергоефективності до європейських стандартів у контексті виконання Україною взятих на себе міжнародних зобов’язань. На підставі аналізу вітчизняних нормативно-законодавчих актів у галузі енергозбереження та відновлювальної енергетики, механізмів економічного стимулювання енергоефективних заходів оцінено рівень відповідності економіко-правової бази України європейському законодавству. Проаналізовано державні стратегії, плани і програми у сфері енергоефективності та відновлювальної енергетики, оцінено поточний стан і перспективи їх виконання. Визначено недоліки чинної законодавчої бази у сфері економічного стимулювання зростання енергоефективності в Україні та запропоновано шляхи її вдосконалення.