РЕФОРМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ВЛАДИ: ІНКОРПОРАЦІЯ ДО СТАЛОГО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ - Громоздова, Лариса; Ільченко, Вікторія (Mechanism of an economic regulation, 2017)
У статті наведено аналітичне дослідження результатів проведення реформи децентралізації влади в Україні на початок 2017 року, визначено проблеми проведення реформи, розглянуте поняття спроможності територіальних громад та критерії визначення ступеня спроможності. Надані рекомендації щодо інтегрування двох істотних подій, а саме: реформи децентралізації влади та впровадження концепції сталого розвитку. Наведено методичні рекомендації американських фахівців зі сталого розвитку щодо перевірки відповідності адміністративно- господарських територій критеріям сталого розвитку. Процес децентралізації влади відбувається, але не досить активно, однак існує ряд явищ, що «гальмують» як створення громад, так і поширення механізму децентралізації в цілому. Тому є суб’єктивні та об’єктивні причини, які найближчим часом необхідно проаналізувати та вирішити суспільству. Автори статті пропонують актуалізувати систему оцінювання економічного розвитку регіону за критеріями зниження рівня бідності, безробіття, зменшення загрозливої диференціації доходів серед населення, що є обов’язковими складовими сталого розвитку регіону.