НЕЙТРАЛІЗАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ АСИМЕТРІЇ НА РИНКАХ ВІДПОВІДАЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ: СВІТОВИЙ ДОСВІД - Єльнікова, Юлія; Шелюк, Асіят (Mechanism of an economic regulation, 2017)
Ринки відповідального інвестування є важливим джерелом фінансування ініціатив зі сталого розвитку та динамічним сегментом фінансового ринку, який, утім, не позбавлений інформаційної асиметрії. Наявність механізмів несприятливого відбору та опортуністичної поведінки менеджерів на ринках відповідального інвестування спотворює ринковий механізм та прозорість ринкового середовища. У контексті підвищення інформаційної прозорості ринків узагальнено світовий досвід рейтингування як методу нейтралізації інформаційної асиметрії на ринках відповідального інвестування та його ключових інструментів. Проведений аналіз стану рейтингування на ринках відповідального інвестування у розрізі рейтингових продуктів, структури емітентів рейтингів, цільової аудиторії – стейкхолдерів та ключових ESG-критеріїв (environmental, social, governance) дозволив зробити висновок про виключну важливість цього методу нейтралізації інформаційної асиметрії.