УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ У СИСТЕМІ СТРАТЕГІЙ «КОНТРОЛЮ» ТА «РИЗИКУ» СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ - Карінцева, Олександра; Харченко, Микола; Тарасенко, Світлана (Mechanism of an economic regulation, 2016)
Діяльність суб’єкта господарювання здійснюється у системі вибору оптимальної пропорції між рівнями контролю та ризику, що характерний для процесів зростання. Необхідність вибору постає з того, що функціонуючи, підприємство не може одночасно максимізувати процеси і контролю, і зростання, оскільки дані підходи передбачають різні витрати суб’єкта господарювання. Відповідно, з метою підвищення рівня економічної ефективності підприємство має застосовувати алгоритми управління затратами, що базуються на використанні різних інструментів та методів. Запропоновано в умовах стратегії «контролю» застосовувати методи, що направлені на більш повний облік і мінімізацію витрат (нормативний метод та ін.); в умовах стратегії «ризику» застосовувати методи, що направлені на максимізацію доходу (облік витрат за неповною собівартістю, метод прямого обліку та ін.).