РЕКЛЕЙМІНГ ВОДНИХ РЕСУРСІВ: СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Маценко, Олександр; Горобченко, Денис; Торба, Іван; Ковальов, Ярослав (Mechanism of an economic regulation, 2017)
Дефіцит якісної прісної води є однією з основних проблем сталого розвитку більшості країн світу. Це є наслідком зміни клімату та антропогенного забруднення водних джерел. Однією з головних першопричин виснаження водних ресурсів є нестача потужностей очисних споруд. Разом із тим більшість очисних споруд запроектовані на основі застарілих технічних рішень, а рівень їх зношення наближається до 100 %. У статті розглянуто основні проблеми відновлення стічних вод; запропоновано визначення терміна «реклеймінг водних ресурсів»; визначено напрямки використання водних ресурсів після їх реклеймінгу; проведено порівняльний аналіз стану процесу реклеймінгу водних ресурсів в інших країнах світу; виділено основні завдання у сфері відновлення якості водних ресурсів. Для активізації реклеймінгу водних ресурсів запропоновано механізм енергосервісного контракту як одну з основних перспектив розвитку водогосподарської сфери України і відповідно розвитку процесів реклеймінгу водних ресурсів.