КОНЦЕПЦІЯ РЕСУРСОЗБЕРЕЖЕННЯ У КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Кубатко, Олександр; Іскаков , Андрій (Mechanism of an economic regulation, 2017)
У статті досліджено основні підходи до розуміння поняття «ресурсозбереження» та запропоновано авторське бачення сутності поняття у контексті забезпечення еколого-економічної безпеки. Проаналізовано динаміку впровадження інновацій на промислових підприємствах України за 2010–2015 рр. та визначено, що частка впроваджених маловідходних, безвідходних та ресурсозбережних технологічних процесів має тенденцію до зниження. Авторами виділено низку факторів, що стримують активність у сфері ресурсозбереження, зокрема: недостатнє державне фінансування науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, нестача коштів у підприємств на реалізацію проектів, недосконалість правового поля та слабкий рівень менеджменту на промислових підприємствах. У статті запропоновано низку нормативно- правових та організаційно-технічних заходів, що, на думку авторів, стимулюють суб’єктів господарювання до провадження ресурсозбережної діяльності. Серед основних заходів, що мають значний вплив на стан ресурсозбереження в країні, авторами виділено: застосування податкових та кредитних пільг; укладання міжнародних договорів із трансферу ресурсозбережних технологій та створення міжнародних організацій для обміну досвідом; встановлення планових показників ресурсоефективності на галузевому рівні; моніторинг та аналіз статистичної звітності.