АНТИЕНТРОПІЙНА АНОМАЛІЯ, АБО «СТАЛКЕР» – НАВПАКИ (НЕНАУКОВА ФАНТАСТИКА З НАУКОВИМ ПІДТЕКСТОМ) - Мельник, Леонід (Mechanism of an economic regulation, 2017)
У художній гіперболічній формі показана роль синергетичних факторів у розвитку соціально- економічних систем. На контрасті фантасмагоричного і реального підкреслюється унікальність дивовижного соціального феномена – заснованого мислителем і землевласником М.М. Неплюєвим Хрестовоздвиженського трудового Братства, що майже півсторіччя дивував світ на зламі ХІХ і ХХ віків своїми економічними і соціальними успіхами.