ЕКОНОМІЧНА ПРИРОДА РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Рогов, В’ячеслав (Mechanism of an economic regulation, 2017)
У статті розглянуто актуальні для України питання розвитку підприємств. Проаналізовано погляди науковців на сутність категорій розвитку та розвитку підприємства. Уточнено зміст розвитку як загальнонаукової категорії, розкрито поняття «розвиток підприємства». Досліджено зміст категорій прогресу, еволюції, генезису, зростання та руху, доведено, що їх не можна ототожнювати з розвитком. Розкрито особливості розвитку суб’єктів підприємництва порівняно з іншими системами. Визначено два підходи до розуміння природи розвитку та розвитку підприємства: перший – широкий підхід, ураховує будь-які зміни, інший – тільки позитивні. Наведено приклади можливого застосування на практиці обох трактувань сутності розвитку підприємств. Запропоновано відносити до розвитку, окрім якісних змін, також кількісні, якщо вони доповнюють якісні, створюючи ефект синергії.