РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА ЯК СОЦІАЛЬНО-ЕКОЛОГІЧНОЇ СИСТЕМИ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Лепейко, Тетяна; Мазоренко, Оксана (Mechanism of an economic regulation, 2017)
У роботі проведено аналіз розвитку підприємства як соціально-екологічної системи, із застосуванням функціонального підходу визначено основні прояви такого розвитку. Обґрунтовано, що розвиток підприємства являє собою сукупність економічного, організаційного, технологічного, соціального та екологічного розвитку, при цьому соціальна й екологічна складові є невід’ємною частиною його успішного функціонування та розвитку. Узагальнено принципи, прояви та риси розвитку підприємства як соціально-екологічної системи. Визначено стимулюючі та дестимулюючі фактори соціально-екологічно орієнтованого розвитку підприємства. Узагальнено пріоритетні напрямки розвитку підприємства як соціально- екологічної системи, що виділені за функціональним аспектом. Надано характеристику напрямків розвитку підприємства за такими функціями: виробництво, інвестиції, інновації, фінанси, персонал, маркетинг, інформація та комунікації. Виділено переваги реалізації запропонованих напрямків соціально-екологічного розвитку підприємства.