СОЦІОКУЛЬТУРНА ДІАЛЕКТИКА ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - Куцик, Петро; Башнянин, Григорій; Шевчик, Богдан (Mechanism of an economic regulation, 2017)
Розглядаються соціокультурні принципи функціонування економічних систем, що активують контури посилювальних та врівноважувальних зворотних зв’язків у патернальних тріадах суспільно- економічного відтворення у біполярному просторі чуттєвої та ідеаційної культурних ментальностей. Використано методи: діалектичний, онтологічний та системного аналізу. Біфуркаційний механізм у патернальних практиках економіки пояснюється інноваційно-патернальним проектуванням шумпетерівських новаторів, що виступають організаційним α-патерном базових патернальних тріад соціально-економічного відтворення на мікроекономічному рівні. Гомеостаз економічних систем досягається ентропійно: на мікроекономічному рівні – заміщенням α-патерна γ-патерном як організаційним; на макроекономічному рівні – реалізацією хіліастичного проекту «постлюдини» в умовах шостого технологічного укладу NВІС-техноконвергенцій, що являє собою квінтесенцію поширення цінностей чуттєвої культури та механістичного світогляду. На макроекономічному рівні біфуркаційний механізм функціонування економічних систем пояснюється соціокультурними флуктуаціями зміни домінуючого типу культурної ментальності. Третя хвиля шостого NВІС- технологічного укладу поширюватиметься як інноваційно-парадигмальний проект ідеаційного типу культури, середовищем атрактивності становлення нооекономіки ідеаційної культури стане когнітивний простір виробництва інтелектуальних благ, споживчою і міновою вартістю яких буде їх онтологічна новизна, що відображає міру релевантності ноуменального та феноменального буття. Наукова новизна дослідження полягає, по-перше, у визначенні ентропійного механізму патернального заміщення у структурі бізнес-тріад; по-друге, у визначенні простору соціокультурних флуктуацій як передумови сутнісних зрушень функціонування економічних систем; по-третє, у висуненні гіпотези про те, що нооекономіка ідеаційної культури постане внаслідок модифікацій когнітивної оболонки патернального ядра і супроводжуватиметься появою такого варіанта каталаксії, де джерелом вартості інформаційних продуктів буде есенціальний вимір наративів буття, поданий через ноумен-концепт та виражений знакообразом-медіатором у структурі словосимвола ідеаційної культури. Практична значущість одержаних теоретичних результатів полягатиме в тому, що врахування особливостей соціокультурних флуктуацій у процесах економічного розвитку мінімізує ті екстерналії, які відтворюють зачаровані кола економічних екстракцій, посилюючи економічні суперечності.