ТРАНСФОРМАЦІЯ КРЕДИТНО-ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКІВ У ЦИФРОВІЙ ЕКОНОМІЦІ: УЧАСТЬ У МОДЕЛЯХ PEER-TO-PEER-КРЕДИТУВАННЯ - Рубанов, Павло; Лєонов, Сергій (Mechanism of an economic regulation, 2018)
У статті проведено аналіз основних напрямів впливу цифровізації економіки на кредитно- інвестиційну діяльність банківських установ, а саме: трансформації існуючих видів фінансових послуг і появи нових їх різновидів; удосконалення банківських технологій і процесів; виникнення нового суб’єкта фінансового ринку – ФінТех-стартапів. Авторами здійснено порівняльний аналіз peer-to-peer-позик та традиційного банківського кредитування за 4 групами критеріїв: характер виконання посередницької функції; ступінь виконання функцій трансформації активів, забезпечення ліквідності та проведення платіжних операцій; участь у моніторингу та обробці даних, оцінці якості кредитів; участь в управлінні кредитним ризиком. На основі порівняння банків та ФінТех-стартапів встановлено такі переваги банків, як велика клієнтська база, потужний кадровий потенціал, досвід роботи та лояльність клієнтів. Здійснений порівняльний аналіз банків, ФінТех-стартапів та онлайн платформ з peer-to-peer-кредитування дозволив визначити основні способи адаптації банків до трансформаційних змін архітектури фінансового ринку в цифровій економіці, а саме: прийняття банками нових принципів кредитних платформ (зручність, гнучкість, низька вартість і технологічність) та розвиток партнерства з Фінтех-сегментом. Авторами запропоновано розглядати такі варіанти участі банків у моделях peer-to-peer- кредитування та співпраці з ФінТех-стартапами: чітке розмежування відносин банку та технологічного партнера зі споживачами фінансових послуг (технологічний партнер супроводжує роботу онлайн-платформи, банк – надає повний спектр фінансових продуктів); тісна співпраця між банком і технологічним партнером (спільне створення альтернативних традиційних фінансових продуктів); активне вивчення та використання банком інноваційних мобільних та інших віртуальних каналів взаємодії з клієнтами.