СПОЖИВАННЯ ЕНЕРГІЇ ТА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ НА МАЛИХ ОСТРОВАХ - Кумар, Нікел; Кумар, Роналд; СтaвeртaннПeтeр (Mechanism of an economic regulation, 2019)
Нафта – основне джерело енергії, що використовується у транспорті та виробництві електроенергії для багатьох малих острівних країн Тихого океану. Відзначаючи зростаючий попит на послуги транспорту та інфраструктури, ми досліджуємо довгостроковий зв’язок між споживанням нафти та виробництвом продукції на одного робітника на Фіджі, невеликій острівній економіці в Тихому океані. Ми використовуємо виробничу функцію Кобба-Дугласа та обмеження в рамках моделі ARDL (авторегресійної моделі із розподіленими лагами) у період із 1980 до 2013 рік. Результати свідчать, що збільшення споживання нафти на 1 % призводить до економічного зростання на 0,08 % у довгостроковій перспективі. Загальні результати підкреслюють необхідність ефективного використання енергії в цілому зі зосередженням уваги на відновлюваних джерелах енергії, як важливого джерела економічного зростання. Ми стверджуємо, що енергія в будь-якій формі (поновлюваній або невідновлюваній) є невід’ємним чинником економічного зростання для малих острівних країн Тихого океану. Окрім того, країна є імпортером і дистриб’ютором нафти на сусідні острови. Із нафтопродуктів виробляють автомобільний бензин, реактивне паливо, гас, мазут та отримують зріджений газ. Діяльність авіакомпаній, поромів, круїзних лайнерів та інших видів транспорту пов’язана з туристичною індустрією та значною мірою залежить від нафти. Крім того, нафтопродукти використовуються для виробництва електроенергії, а обсяги використання під час «гарячого та сухого сезону» збільшуються для підтримки гідроелектростанцій. Розглядаючи Фіджі, як орієнтир, та нафту, як основне джерело енергії, дослідження вивчає взаємозв’язок між енергією та економічним зростанням, враховуючи при цьому капітал, трудові ресурси та структурні зсуви. Дослідження має на меті надати поштовх ефективному використанню енергії та управлінню джерелами енергії в Тихому океані; при цьому головна мета – сприяти економічному зростанню та стимулювати політику поступової відмови від невідновлюваних джерел енергії.