ПЕРСПЕКТИВИ ГЛОБАЛЬНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ ТА ЗАГРОЗ: ПРИКЛАД ПРОВІДНИХ ЕКОНОМІК СВІТУ ДЛЯ УКРАЇНИ - Школа, Вікторія; Домашенко, Марина; Вавілічев, Микола (Mechanism of an economic regulation, 2021)
Визначено теоретичні основи концепції конкурентоспроможності економіки, фактори та закономірності формування конкурентоспроможності країни в світовому рейтингу. Дослідження зосереджено на аналізі показників глобальної конкурентоспроможності світових економік і факторів, що впливають на них з урахуванням сучасних викликів і перспективних загроз. Проведено оцінку та порівняння конкурентоспроможності України та країн, що мають найвищі показники згідно зі світовим рейтингом, складеним за показниками GCI і WCR, – 10 країн – Данія, Німеччина, ОАР Гонконг, Японія, Нідерланди, Сінгапур, Швеція, Швейцарія, ОАЕ, США. Оцінка сильних і слабких сторін проводилась методом взаємного порівняння. Описано основні загрози і виклики на глобальному та національному рівнях. Досліджено відповідні показники економік провідних країн в контексті глобальних ризиків, визначених на довгострокову перспективу, і національних викликів. У дослідженні використовується змішаний підхід, що включає факторний аналіз і описову статистику. Пропонується застосовувати індексний метод, розроблений на основі підходу «відстань до кордону» стосовно до індексного ранжирування країн, трансформованому у висхідні індекси. У майбутніх дослідженнях можуть бути вивчені можливості оптимізації національних конкурентних переваг з урахуванням глобальних викликів, постійного моніторингу останніх тенденцій в світовій економіці і аналізу впливу процесів глобалізації на формування конкурентоспроможності країни.