ЦИРКУЛЯЦІЙНА ЕКОНОМІКА: ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Тамбовцева, Тетяна; Мельник, Леонід; Дегтярьова, Ірина; Ніколаєв, Станіслав (Mechanism of an economic regulation, 2021)
У статті проведено аналіз циркуляційної економіки та її суттєвих характеристик у сучасному світі. Циркуляційна економіка дає можливість «відірвати» зростання ВВП країни від споживання природних ресурсів та забруднення навколишнього середовища. Пояснюється, як циркуляційна економіка повинна стимулювати сталий розвиток та включатися до системи цілей сталого розвитку. Дослідження ілюструє, як циркуляційна економіка може забезпечити продуктивність праці, ефективне екологічне та енергозбереження, сприяти створенню нових робочих місць. Проаналізовано принципи та інструменти циркуляційної економіки. Дослідження демонструє, як економіка повинна перейти від поточної лінійної системи використання та розподілу до практики повторного використання та продовження терміну служби продукції. Ілюструється зміна сучасної бізнес-моделі, а також основні принципи розвитку циркуляційної економіки. У дослідженні розглядаються кругові підходи, засновані на принципі 3-R: 1) зменшення: зменшення використання ресурсів та встановлення пріоритетів на відновлювані матеріали; 2) повторне використання: максимально використати продукти; 3) утилізація: переробляти побічні продукти та відходи для подальшого використання в господарстві. Дослідження демонструє, як можна застосувати сім ключових інструментів циркуляційної економіки. Воно розкриває міжнародний досвід впровадження принципів циркуляційної економіки. У статті також описані переваги переходу до циркуляційної економіки. Проаналізовано основні бар’єри циркуляційної економіки, такі як фінансові, соціальні та технічні, визначено основні переваги циркуляційної економіки, серед яких зменшення витрат, чистіше та безпечніше навколишнє середовище, чутливе використання природних ресурсів, створення нових робочих місць, зменшення залежності від імпорту. Також у цьому дослідженні представлені приклади Мережі промислового симбіозу Norrköping у Швеції, бізнес-моделі циркулярності Латвії.