ІНСТРУМЕНТИ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ СУДНОБУДУВАННЯ: СВІТОВИЙ ДОСВІД - Парсяк, Володимир; Жукова, Олена (Mechanism of an economic regulation, 2023)
Автори у цій статті розглядають проблеми, які випливають з їхнього бачення майбутнього розвитку в Україні видів економічної діяльності, що пов’язані з освоєнням ресурсів Світового океану. Проведений огляд ґрунтується на застосуванні методу класичного аналізу контенту, розміщеного в друкованих та електронних носіях інформації. Завдяки опрацюванню статистичних даних міжнародних організацій, виявлено, що багато прибережних країн сповна використовують своє вигідне географічне розташування для розв’язання низки важливих задач. По-перше, це забезпечення своїх громадян продовольством завдяки промисловому видобутку риби, морепродуктів, водорості та марикультурі. По-друге, відбувається стабілізація соціальної ситуації у відповідних регіонах через створення та збереження робочих місць. Виявлено економічну місію суднобудування як продуцента унікальних засобів виробництва, що уможливлюють трудову діяльність людини в неприродному для неї середовищі морських та океанічних просторів. Підкреслено, що без суднобудування країна або не буде спроможною розвивати свою Блакитну економіку, або залежатиме від зовнішніх постачальників елементів її основного капіталу. Наведено приклади нарощування світового комерційного флоту, що відбиває динаміку піднесення економіки моря. Сконцентровано увагу на зусиллях, які докладають уряди морських держав для створення належних умов для розвитку суднобудівних підприємств. На підґрунті вивчення цього досвіду, окреслено перспективи взаємодії органів влади та суднобудівного бізнесу в нашій країні. Головними з них є: по-перше, державні замовлення на будівництво кораблів для військово-морського флоту та суден, що його обслуговують; по-друге, заохочення наукових досліджень щодо розвитку сучасних технологій, які використовують на всіх етапах життєвого циклу суден; по-третє, розв’язання проблем щодо формування актуальних фахових компетенцій персоналу інжинірингових компаній та корабелень. Наголошено, що до процесу розробки відповідних планів, програм, стратегій залучають продуцентів, науковців, політиків, профспілки, інші верстви громадянського суспільства.