ГРАНТОВІ МОЖЛИВОСТІ ПРОГРАМИ «ЄРОБОТА» ДЛЯ СТАРТУ ТА РОЗВИТКУ ВЛАСНОЇ СПРАВИ ВЕТЕРАНІВ ТА ЧЛЕНІВ ЇХ РОДИН - Кобеля-Звір, Мар’яна (Mechanism of an economic regulation, 2023)
У статті розглянуто основні грантові можливості урядової програми «єРобота» для ветеранів та членів їх родин. Окреслено основні можливості програми, зокрема: отримання грантового фінансування на придбання меблів, обладнання та транспортних засобів для комерційного використання; ліцензійного програмного забезпечення; сировини, матеріалів, товарів та послуг, необхідних для реалізації бізнесу, а також на тварин або саджанці для створення ферм; послуги з маркетингу та реклами; оренду нежитлових приміщень та обладнання; придбання франшизи. Зазначено, хто може отримати грант, а саме: учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, а також їхні дружини або чоловіки. Акцентовано, що грант може отримати ФОП або фізична особа, яка планує відкрити власний бізнес. Продемонстровано умови отримання грантового фінансування. Розглянуто перспективи залучення грантової безповоротної допомоги для започаткування та розвитку власної справи в будь-якій сфері. Продемонстровано специфіку та пріоритети грантової програми для підтримки ветеранів та членів їх родин. Розглянуто перспективи створення нових робочих місць, утвердження ветеранської підприємницької діяльності, зміцнення економіки України. Визначено основні перепони та бар’єри, з якими стикаються ветерани та ветеранки та члени їх родин, у процесі залучення грантових інструментів урядової програми «єРобота». Проаналізовано причини не надто активного використання підприємцями ветеранської спільноти грантового фінансування. Зокрема, це: довготривалий та ускладнений бюрократичними процедурами процес отримання статусу учасника бойових дій, виявлені погрішності в діловій репутації заявника, умова отримання максимального фінансування до 1 млн грн - щонайменше 3 роки мати зареєстрований ФОП, складність в розробці бізнес-плану на участь у грантовій програмі. Запропоновано методи подолання цих перепон. Продемонстровано основні можливості розвитку ветеранського бізнесу України завдяки використанню грантових інструментів програми «єРобота», що дасть ветеранам дієвий поштовх до започаткування та розвитку власної справи, від чого залежить не лише їх добробут, але й зміцнення економіки України у воєнний та повоєнний час.