МОДЕЛЬ ПРОГНОЗУВАННЯ ПРОДАЖУ СИСТЕМ ЕНЕРГОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НА ОСНОВІ ВІДНОВЛЮВАЛЬНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ - Гільорме, Тетяна; Накашидзе, Лілія; Ляшенко, Ірина (Mechanism of an economic regulation, 2023)
Побудова ефективної моделі прогнозування продажу продукції (робіт, послуг) дозволяє підприємствам досягти бажаного рівня конкурентоздатності. Виникає потреба в розробленні теоретичних засад і практичних рекомендацій щодо формування концепції управління технологіями енергозбереження з огляду на відповідність концептуальним засадам сталого розвитку, а саме орієнтуючись на безвуглецеві технології отримання енергії. Актуальність теми дослідження зумовлена тим, що вирішення проблеми енергозаощадження та перехід на технології, які надають змогу частково або й цілком відійти від використання газу та іншого викопного органічного палива, є пріоритетними в Україні на сьогодні. Визначено, що найбільш актуальними для промислових підприємств, що займаються продажом систем енергозабезпечення на основі відновлювальних джерел енергії є економіко-математичні методи, які враховують фактор сезонності. Метою статті є побудова моделі прогнозування продажу систем енергозабезпечення на основі відновлювальних джерел енергії. Основним методом дослідження є кореляційно-регресійний аналіз. Обґрунтовано модель прогнозування продажу систем енергозабезпечення економічним агентам промисловими підприємствами, в основу якої покладено визначення функціональної залежності між фактором сезонності (сезонна компонента, гармонійна складова моделі) та цільовою функцією забезпечення ефективної часової послідовності управлінських рішень/заходів і яка, на відміну від існуючих, враховує тривалість фактора сезонності, що підвищує ефективність управлінських рішень завдяки оптимізації часового лагу між їх прийняттям і реалізацією. Як висновок, коефіцієнт еластичності за витратами на енергозбереження з метою забезпечення конкурентоспроможності продукції промислового підприємства досягає 100-кратного значення. Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що теоретичні та положення доведені до рівня практичних рекомендацій щодо обґрунтування управлінських рішень та запровадження технологій енергозбереження на промислових підприємствах.